Zgodnie z obietnicą przyszła pora na dietę owocową, która stosowana z głową może zapewnić wiele korzyści naszemu organizmowi, o czym szerzej opowie Wam nasz profesjonalny trener personalny Kamil Paszucha.
Jedno jest pewne: nie trzeba być dietetycznym ekspertem, by wiedzieć, że owoce to doskonałe źródło witamin i minerałów, które w dobie coraz bardziej przetworzonego i niezdrowego jedzenia, to prawdziwy towar deficytowy. Dostarczanie odpowiedniej dawki witamin i mikroelementów jest niezwykle ważne do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niewiele jest produktów, w których znajdziemy ich równie zasobne ilości jak właśnie w owocach, stąd w głównej mierze wynika ich prozdrowotne działanie. Czy wpływ na „dobrą sławę” owoców mają tylko witaminy i minerały? Czemu warto je spożywać? Kto natomiast powinien ograniczyć owoce w swojej diecie? Na te i więcej pytań odpowiem w niniejszym artykule.
Witaminowa bomba
Tak jak wspomniałem na wstępie, nie można zaprzeczyć, że owoce to dobre źródło zarówno niezbędnych witamin, jak i mikroelementów. Najbardziej bogatym źródłem substancji odżywczych są świeże owoce, ich nieco mniejszą zawartością charakteryzują się mrożonki oraz powidła i konfitury. Owoce zawierają m.in silne antyoksydanty – witaminę A,C i E, które przeciwdziałają procesowi starzenia się komórek, zwalczając stres oksydacyjny, wywołany m.in. wysiłkiem fizycznym, stresem lub innymi czynnikami. Największą zawartością witaminy A charakteryzują się morele, melon, brzoskwinie i śliwki. Witamina C oprócz tego, że toczy walkę z wolnymi rodnikami, pełni również szereg innych niezwykle ważnych funkcji w naszym organizmie, m.in. uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa na syntezę kolagenu, poprawia odporność, pozwala walczyć ze stanem zapalnym. Owoce najbardziej obfite w witaminę C to porzeczki, truskawki, kiwi, poziomki, cytryny i pomarańcze. Najlepsze owocowe źródła witaminy E to jagody i jabłka.
Minerały
Owoce zawierają niezbędne dla zdrowia mikroelementy, tj. m.in. potas, cynk, magnez, żelazo, wapń czy fosfor. Każdy z tych pierwiastków pełni inną, ważną rolę w naszym organizmie, tak więc warto urozmaicać swój owocowy jadłospis. Jeśli brakuje nam potasu warto zadbać w swojej diecie o spożycie bananów i gruszek, dobrym źródłem cynku są granaty, owoce kiwi, mango i pomarańcze. Żelazo znajdziemy w malinach, a najwięcej fosforu m.in. w porzeczkach i awokado.
Inne korzyści
Oprócz zawartości ważnych witamin i minerałów, owoce posiadają również wiele innych zalet. Są źródłem błonnika pokarmowego, ważnego składnika pokarmowego, który reguluję pracę jelit, opóźnia opróżnianie żołądka, przez co wydłuża poczucie sytości oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Największą zawartością błonnika całkowitego (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) charakteryzują się owoce suszone: figi, jabłka czy brzoskwinie. Ponadto zawierają flawonoidy – prozdrowotne związki, które neutralizują działanie wolnych rodników, uszczelniają naczynia krwionośne, chronią przed miażdżycą i nowotworami. Cennym składnikiem są również fitoestrogeny – związki, które łagodzą objawy menopauzy. Owoce mają również właściwości alkalizujące – działają zasadotwórczo, odkwaszając organizm. Idealnym przykładem jest cytryna, która pomimo kwaśnego smaku reguluje trawienie, pozytywnie wpływając na poziom zakwaszenia żołądka. Inne owoce także pomagają pozbyć się kłopotów trawiennych, np. czerwone porzeczki pomagają przy niestrawnościach, zgadze i nadkwasocie, podobnie jak suszone morele i śliwki. Dietetycy zalecają picie soku z tych owoców. Co więcej, owoce posiadają niezwykle szerokie spektrum działania. Poprawiają odporność i nastrój, podnoszą koncentrację, odtruwają organizm, opóźniają proces starzenia, wzmacniają układ krwionośny, działają przeciwzapalnie, poprawiają trawienie, a ponadto wykazują pozytywne działanie w walce z wieloma schorzeniami.
Dla kogo?
Najzdrowsze owoce warto jeść regularnie, ale w rozsądnych ilościach, gdyż niestety zawierają sporo cukrów prostych, głównie fruktozę, która utrudnia spalanie tłuszczów i może wywoływać nadwagę, oczywiście przy dodatnim bilansie kalorycznym. Jeśli tylko odpowiednio zbilansujemy dietę, nie musimy martwić się o to, że owoce będą miały negatywny wpływ na nasz organizm. Są za to doskonałym zamiennikiem słodyczy, przez co bardzo dobrze sprawdzą się u osób, którym ciężko zrezygnować z cukru w każdej możliwej postaci, bez uszczerbku na zdrowiu i samopoczuciu. Najlepiej spożywać je świeże i na surowo, gdyż każda obróbka cieplna może powodować utratę cennych składników odżywczych. Świetnie nadają się do sałatek, deserów, potraw oraz koktajlów w połączeniu z ulubionymi warzywami, oraz do wyciskania z nich świeżych pysznych soków.
Podsumowując, dieta owocowa jest źródłem cennych składników, które wykazują prozdrowotne działanie na nasz organizm i w moim odczuciu powinny stanowić ważny element niemalże każdego jadłospisu. Oczywiście, w rozsądnej ilości, dopasowanej indywidualnie do naszego zbilansowanego planu żywieniowego.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
mam postanowienie schudnąć, tym razem z rozmachem, bo w zeszłym roku jakoś nie dotrzymałem jak mi waga bo 3 miesiącach wysiłku stanęła ;/ tragedia motywacyjna to była. Teraz wiem, że powinienem mieć suplementacje, z fachową pomocą wybrałem therm line hydrofast, dostosowany typowo do organizmu z zatrzymaniami wody. Mój trener personalny mi go polecił, mówił że sam stosował jak był w tym punkcie co ja i że bardzo mu pomógł.
Chętnie poznam te badania 🙂 Wiedza medyczna zmienia się co około 5 lat ale z tego co mi wiadomo na podstawie aktualnej literatury, antyoksydanty mają zasadniczy wpływ na organizm.
Proszę autora o dokształcenie i sprostowanie nieprawdziwych informacji – metaanaliza badań nad antyoksydantami wykazała, że spożywanie ich nie ma wpływu na nasze zdrowie.