Ostatnio prezentowaliśmy Wam zestawienie najzdrowszych owoców, które koniecznie powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Oczywiście, nie zapomnieliśmy również o warzywach, które również mają zbawienny wpływ na organizm.
Dlatego poniżej przedstawiamy te, które zawierają szczególnie dużo witamin, mikroelementów i pierwiastków.
1. Szpinak
Szpinak jest bogatym źródłem witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Choć jego właściwości zdrowotne są niepodważalne, to ze względu na znaczną zawartość szczawianów przy spożywaniu dużych ilości może być toksyczny z powodu blokowania wchłaniania wapnia. W konsekwencji jego spożycie powinny ograniczać osoby chore na reumatyzm, artretyzm, niewydolność trzustki, nerek czy wątroby.
2. Brokuły
Nie tylko pozytywnie wpływają na samopoczucie, ale również mają działanie ochronne. W ich składzie znajdują się przede wszystkim antyoksydanty, które minimalizują ryzyko zachorowania na raka. Co więcej, brokuły oferują również, takie związki jak: beta-karoten, witaminę C i foliany, wspomagające regenerację tkanek i komórek, wytwarzanie czerwonych krwinek oraz syntezę DNA.
3. Pomidor
Pomidor przybył do nas z Ameryki Południowej i przez długi okres był uważane za roślinę trującą (w liściach i łodygach znajduje się trujący związek – solanina). Ponadto w jego składzie znajdziemy sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP. Co istotne, naukowcy udowodnili, że regularne jedzenie pomidorów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
4. Papryka
Papryka ma 5 razy więcej witaminy C niż cytryna, dzięki czemu świetnie wpływan na odporność organizmu. Ponadto w jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B i szereg związków mineralnych na czele z: wapniem, potasem, żelazem czy magnezem. Papryka doskonale nadaje się dla osób, które starają się zrzucić zbędne kilogramy – zmniejsza apetyt i przyspiesza spalanie tłuszczu.
5. Marchew
Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany, białko, liczne karoteny, olejek lotny, witaminy z grupy B, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź fosfor, a także pektyny. Marchewka zwiększa naszą odporność, ma działanie przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze, a także ziała rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi i wpływa na regulację trawienia.
6. Por
Por jest źródłem wielu witamin, w tym: C, A, E, B1, B2 i PP. Co więcej, zawiera dużo soli mineralnych: wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, siarka. To wszystko przekłada się na znakomite właściwości lecznicze. Warzywo stosuje się w chorobach nerek i pęcherza moczowego (działa moczopędnie), wspiera leczenie reumatyzmu, poprawia laktację, a także jest pomocne w zwalczaniu przeziębień i leczeniu męskiej niepłodności.
7. Burak
Burak to warzywo, które zaskarbiło sobie serca Polaków. Naszpikowany jest wieloma pierwiastkami mineralnymi, w jego składzie znajduje się: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt, rubid i cez. Wzmacnia układ krwionośny, ma działanie przeciwnowotworowe, pomaga w walce z wirusami i pozytywnie wpływa na samopoczucie. Co więcej, regularne jedzenie buraków pozwoli opóźnić proces starzenia.
8. Jarmuż
Jego właściwości odżywcze były doceniane już w starożytności. Jarmuż jest przede wszystkim źródłem witaminy C, K, beta-karotenu oraz wapnia. Jest bogaty w przeciwutleniacze, dzięki czemu zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.
9. Cebula
Cebula to jedno z najstarszych warzyw znanych człowiekowi. Dlaczego warto je jeść? Działa bakteriobójczo, zwiększa odporność, usuwa nadmiar wody z organizmu, a co najważniejsze jest bogate w witaminy z grupy B, C i A. Ponadto w swoim składzie zawiera fosfor, żelazo, wapń i związki siarki. Jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy.
10. Czosnek
Naszą listę zamyka czosnek, który pozytywnie wpływa nie tylko na libido, ale również na kondycję fizyczną (wzmacnia wytrzymałość). Dzięki zawartości antyoksydantów czosnek uważany jest za istotny element profilaktyki nowotworów. Ponadto jest naturalnym antybiotykiem często stosowanym przez starsze pokolenie. Zawiera związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy z grupy B, PP, C i A, sole mineralne oraz rzadkie mikroelementy.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.