Owoce to produkty spożywcze, które obowiązkowo powinny znaleźć się w Twojej diecie – chronią przed chorobami, opóźniają proces starzenia, dodają energii, a nawet pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Do tego ich ogólnodostępność sprawia, że każdy w dowolnej chwili z łatwością może po nie sięgnąć.
Pytanie tylko: które z nich dostarczą nam najwięcej witamin? Poniżej rozwiewamy wątpliwości, prezentując 10 najzdrowszych owoców, po które warto sięgać każdego dnia.
1. Ananas
Ananas (świeży, nie z puszki) jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera cukry, błonnik, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C, kwas foliowy oraz najcenniejszą ze wszystkich bromelainę. W konsekwencji, jedzenie tego owocu bardzo pozytywnie wpływa na organizm, gwarantując wachlarz właściwości odżywczych, leczniczych i oczyszczających. Innymi słowy, ananas jest skutecznym środkiem przeciwbólowym, który pomoże chociażby w leczeniu urazów sportowych, gojeniu ran, a także zrzuceniu zbędnych kilogramów.
2. Banan
Banan to kolejny owoc na naszej liście, który ma bardzo pozytywny wpływ na organizm. Nic w tym dziwnego, tym bardziej, że w swoim składzie zawiera wapń, fosfor, fluor, magnez oraz liczne witaminy, takie jak: C, B1, B2, B12, A, E. Banan jest naturalnym źródłem energii. Korzystnie wpływa na pracę mózgu i mięśni. Zapobiega chorobom (zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej) oraz stymuluje funkcje życiowe.
3. Grejpfrut
Grejpfrut ma zbawienny wpływ na serce – obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie. Zawiera 90% wody, cukier, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości E i P. Posiada dużą ilość witaminy C, dzięki czemu korzystnie wpływa na odporność oraz pracę jelit. W jego składzie figuruje również nietypowy związek naryngina, który jest odpowiedzialny nie tylko za gorzki smak owocu, ale również za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii.
4. Awokado
Awokado doskonale spisuje się w walce z nadciśnieniem, miażdżycą oraz chorobami wątroby. Zawiera 66 % wody, błonnik, węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy: A, B1, B2, C, E, PP, K i H oraz substancje mineralne: wapń, potas i fosfor. Awokado znajduje również zastosowanie w kosmetyce – łagodzi podrażnienia skóry i odżywia cerę.
5. Jabłko
Ulubiony owoc Polaków zawiera: witaminy C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A, E, D i K, β-Karoten, likopen i minerały: kwercetynę i pektynę. Świeże jabłka są również źródłem węglowodanów (w tym błonnika). Jabłka spożywane na surowo mają niską wartość indeksu glikemicznego, dzięki czemu zaleca się je w szczególności osobom chorującym na cukrzycę lub hiperglikemię.
6. Winogrona
Podobnie, jak inne owoce w naszym zestawieniu, winogrona są bogactwem witamin (C, A i B) i składników mineralnych (potas, fosfor wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo, a nawet jod). Dlatego polecane są przede wszystkim osobom, które mają problemy z tarczycą lub skórą.
7. Jagody
Jagody to owoce, które raczej rzadziej występują w naszym menu, jak się okazuje to spory błąd, ponieważ zawierają sporą ilość antocyjanów, pełniących w organizmie funkcje ochronne. W swoim składzie posiadają również witaminy A, C i E, które również pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Co więcej, jagody doskonale oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników, co oznacza, że zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych, niewydolności wieńcowej, zmianom stawowym, a także zaćmie, spadkowi oporności i nadmiernemu starzeniu się komórek.
8. Jeżyny
Jeżyny w swoim składzie zawierają m.in. cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, pektyny, garbniki i związki mineralne, takie jak: potas, wapń czy magnez. Jeżyny bardzo pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Ponadto często stosuje się je w preparatach o właściwościach uspokajających. Są również doskonałym lekarstwem na przeziębienie, anginę, wypryski i liszaje.
9. Maliny
Maliny są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Hamują rozwój bakterii, obniżają temperaturę i pozytywnie wpływają na skórę. Ponadto te słodkie owoce są bogate w wiele witamin, takich jak: C, E, B1, B2, B6, B9, K. W składzie malin znaleźć można również: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, miedź i pektyny.
10. Truskawki
Naszą listę najzdrowszych owoców zamykają truskawki, które są źródłem wielu ważnych witamin i minerałów m.in.: C, A, PP, B1, B2 oraz wapnia, fosforu i żelaza. Jedzenie tych owoców lekarze polecają przede wszystkim: reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby i nerek, a także osobom z wysokim ciśnieniem. Co więcej, truskawki pomogą pozbyć się zbędnych kilogramów, dlatego ich wkomponowanie w codzienną dietę może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
A gdzie granat?