O spalaniu kalorii powiedzieliśmy już prawie wszystko, prawie? No właśnie! Jest jeszcze kilka tematów, które obowiązkowo trzeba poruszyć – dotyczą one głównie odżywiania. Co jeść, aby schudnąć? Jak wspominałem już wielokrotnie zbilansowana dieta i systematyczne ćwiczenia to klucz do osiągnięcia sukcesu. Oczywiście, ilu ludzi, tyle teorii – stąd nic dziwnego, że dyskusja wciąż trwa w najlepsze. Mimo to, naukowcy cały czas udowadniają, że istnieje wiele produktów spożywczych, które pomagają zrzucić zbędne kilogramy – niespodzianek nie brakuje, zresztą przekonajcie się sami.
1. Chude mięso
Co ciekawe, białko znajdujące się m.in. w chudym mięsie ma silne działanie termogeniczne. W praktyce oznacza to, że podczas konsumpcji organizm zmuszony jest do wydajniejszej pracy, co przekłada się na liczbę spalonych kalorii. Proces trawienia białek jest średnio dwa razy dłuższy niż w przypadku węglowodanów czy tłuszczów.
2. Chude ryby
Jedzenie niektórych gatunków ryb (łosoś, tuńczyk oraz sardynki) również sprzyja odchudzaniu, tym bardziej, że zawierają niewiele kalorii oraz bogactwo kwasów omega-3. Co więcej, zaletą wspomnianych kwasów jest fakt, iż nie odkładają się w tkance tłuszczowej człowieka. Ostatnie badania naukowe przeprowadzone na grupie osób, które dążyły do zgubienia zbędnych kilogramów wykazały, że osoby z nadwagą przyjmujące systematycznie kwasy Omega-3 osiągają lepsze rezultaty w spalaniu kalorii oraz utracie wagi. Niektórzy badacze twierdzą, że kwasy Omega-3 zwiększają produkcję mitochondriów w komórkach – warto zwrócić uwagę, że to właśnie w nich zachodzi proces spalania tłuszczu.
3. Papryka chili
Kapsaicyna to związek, który znajduje się nie tylko w chili, ale również w różnego rodzaju suplementach, wspomagających odchudzanie. Spożywanie ostrej papryki, a dokładnie wspomnianego alkaloidu wywołuje na języku wrażenie ciepła lub bardzo pikantnego smaku. W konsekwencji w organizmie wytwarza się ciepło, które przyspiesza przemianę materii, pochłaniając równocześnie mnóstwo energii, spalając zbędne kalorie. Działanie kapsaicyny utrzymuje się nawet do 30 minut, co nie zmienia faktu, że nie należy jeść papryki chili w przesadnych ilościach (podrażnia błonę śluzową żołądka).
4. Jajka
Jedzenie jajek skutecznie przyspiesza proces pozbywania się zbędnych kilogramów. Podobnie jak chude mięso są one jednym z najlepszych źródeł białka, tym bardziej, że zawierają aminokwasy, będące budulcem tkanki mięśniowej. Z pewnością każdy z Was wie, że im bardziej rozwinięte mięśnie, tym większy mają potencjał podczas spalania tkanki tłuszczowej. Tym samy jajka powinny stać się istotnym składnikiem każdej diety.
5. Soczewica
Soczewica to kolejny produkt spożywczy, który pomoże zredukować tkankę tłuszczową. Dostarcza organizmowi wielu witamin i wartości odżywczych. Soczewica jest źródłem potasu, który utrzymuje równowagę elektrolitową organizmu, a także bierze udział w pracy mięśni. Co więcej, soczewica nie zawiera tłuszczu, dlatego śmiało można ją jeść zamiast mięsa. Warto również zwrócić uwagę, że zawiera mangan – pierwiastek, który wspomaga trawienie, oczyszcza z toksyn i bierze udział w spalaniu tłuszczu i glukozy. Jak widzicie, same zalety.
6. Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne są naszpikowane błonnikiem, co sprawia, że skutecznie hamują apetyt, a równocześnie pomagając spalić tak nielubiane przez nas kalorie. Co najciekawsze, sam proces ich trawienia w rzeczywistości spala kalorie! Trudno w to uwierzyć, ale wyniki badań są jednoznaczne. Osoby, które regularnie jedzą orzeski ziemne (500 kalorii dziennie) mają lepszy metabolizm od ludzi, którzy nie jedzą ich wcale.
7. Zielona herbata
Z raportów American Journal of Clinical Nutrition wynika jasno, że picie czterech filiżanek zielonej herbaty dziennie pomaga w ciągu dwóch miesięcy zrzucić aż 3 kg! Badania wykazały, że spożycie zielonej herbaty powoduje zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej podczas spoczynku oraz zapobiega otyłości. Oprócz kofeiny, zielona herbata zawiera także inne związki o działaniu słabiej analeptycznym od kofeiny, pochodne ksantyny, m.in. teobrominę, teaninę i teofilinę.
8. Gorzka czekolada
Z pewnością wiele osób pomyśli, że już totalnie powariowaliśmy, ale trzeba zwrócić uwagę na fakty, a te pokazują jasno, że jedzenie gorzkiej czekolady (prawdziwej gorzkiej czekolady!) w niewielkich ilościach (35-45 gramów) redukuje poziom kortyzolu, który odpowiedzialny jest za spowolnienie metabolizmu. Dlatego nikogo nie powinien dziwić fakt, że ostatnie badania pokazują jasno – osoby, które spożywają słodkości w umiarkowanych ilościach są szczuplejsze niż ludzie, którzy gorzkiej czekolady nie jedzą wcale. Jak to w ogóle możliwe? Badacze podejrzewają, że prawdopodobnie winne całego zamieszania są dwa składniki: kofeina i teobromina.
9. Produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu
Naukowcy polecają w szczególności produkty bogate w wapń i witaminę D, co pomaga kształtować masę mięśniową i dbać o dobry metabolizm. Najnowsze badania udowadniają, że dieta uzupełniona w produkty o niskiej zawartości tłuszczu mlecznego powoduje większą reakcję na utratę tłuszczu aniżeli jeden, który nie jest uzupełniony lub uzupełniany w mniejszych ilościach.
10. Ziarna sezamu
Oprócz kwasów tłuszczowych omega-6 w ziarenkach sezamu znajdują się substancje zwane lignanami i to właśnie one są doskonałym spalaczem tkanki tłuszczowej. Sezam doskonale nadaje się do sałatek i do deserów, dlatego przechodząc na dietę warto o nim pamiętać.
- Zobacz także | Trening z pustym żołądkiem jednak najlepszy?
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Siema !
Moje odchudzanie 10kg. w 6 miesięcy. Od rana do obiadu 2 kefiry 0.5l .Normalny „niezdrowy” obiad podany na małym talerzu. Kolacja- obojętnie co.Bez pieczywa + kefir !!!!!!!
Odrzuciłem wszelkiego rodzaju słodkości, jedzenie z puszek,kostki rosołowe,pieczywo,piwo.
Ograniczyłem świninę w tygodniu.
W weekendy jem normalnie,na nic nie patrzę boczki,grille,wóda,zakąski bez limitu itp.
Nie przebiegłem ani 100metrów ,nie przejechałem 5 metrów na rowerze.Po prostu schudłem.Czuję teraz że żołądek się skurczył trochę i nie ogarniam już mega wielkich barowych porcji.
W sklepie wybieram zawsze droższe artykuły ,ale mniej niż kiedyś.
Jako wspomagacz mojej diety zakupiłem beztłuszczową „frytkownicę” TEFAL i czasami coś w niej przyrządzę. Można w niej zrobić smaczne złożone dania (frytki,mięso warzywa )
Wagę trzymam już 2 lata, w trakcie rzuciłem palenie.Czuje się teraz zajebiście .
Pozdrawiam wszystkich walczących 🙂
Mam za sobą kilkumiesięczną dietę. Połączyłam ruch z dietą. Chodzę dwa razy w tyg. na squasha, a do tego całkowicie zmieniłam nawyki żywieniowe i cudownie się z tym czuję. Regularnie też piję herbatkę figura detox, która pomaga mi oczyszczać organizm z toksyn. Nie wiedziałam, jak wielkie znaczenie ma to, co jemy dla naszego ogólnego samopoczucia, kondycji psychicznej. Nie tylko schudłam 15kg, ale stałam się o wiele pogodniejszą i pewniejszą siebie osobą. Zdecydowanie lubię siebie taką.
mandaryna jakoś ok miesiąca czasu schudłam te 3kg, dwa razy w tygodniu biegam i czasem chodzę na zumbę.
Dla mnie najważniejszy jest ruch zero diet to nie dla mnie, no i jeszcze aqua slim. Dzięki temu połączeniu straciłam już 3 kg na wadze.
Katrinka a w jakim czasie tyle schudłaś?